Tips inför hästskötarexamen.

Kommer skriva lite tips och vad man bör tänka på innan och när man gör examen. Jag får utgå från hur det var när jag gjorde, och det är 4 år sedan så är det något jag skriver som har ändrats sedan dess får ni gärna säga till :)

När jag gjorde hade vi 2 teoriprov, ett allmänt och ett foderprov. Ett hett tips är att läsa hästhållning i praktiken. Kan man det som står där fixar man examen.

Foderprovet gick ut på att man skulle känna igen olika fodermedel. Inget avancerat alls egentligen, men kolla lite på vad som finns och som kanske inte är så jättevanligt. Tex. pelleterad betfor, sojaprotein.

Allmänna provet är svårt att skriva så mycket om eftersom det kan komma så mycket olika. Hänvisar igen till boken, hästhållning i praktiken.

Visa häst vid hand Här skulle vi lära oss hästens stam och färg och täcken. Sen fick man berätta det och sedan visa hästen. Spring på ganska ordentligt för att kunna vis bra gångarter på din häst. Håll tygeln med två händer när du ställer upp den och när du skrittar. Håll tygeln med en hand när du travar med hästen. Vänd alltid hästen bort från dig.

Longering Vid longeringen ville dom att man skulle prata ganska mycket. Berätta varför man gjorde si eller så. Tex. Om man värmde upp med eller utan inspänningar.

Spänn alltid fast den yttre inspänningen först (om hästen springer iväg så springer den inte över dig) Sedan den inre. Ha gärna den inre något kortare så hästen är ställd inåt.

Håll linan med din bakre hand tillsammans med piskan. Den främre (mot hästens huvud) ska lätt kunna reglera linan och hästen.

Passa linan noga, dom är väldigt hårda på om linan hänger ner på backen. (säkerhetstänk hela tiden)

Lägg inte ner longerpisken på backen utan vinkla den bakåt och stoppa under armen.

Hjälm och handskar på.

Ridprov Man ska kunna rida en häst i alla gångarter i motionssyfte. Ha foten kvar i stigbygeln när du spänner sadelgjorden eller ändrar längden på lädren.

Göra i ordning hästen för häst vid hand. Här ska man borsta, linda benen, knoppa och tränsa på jag tror det var 40 minuter. Linda ben och knoppa ligger ju redan uppe på bloggen så kika där.

Utrustningsprov Här fick vi gå in i ett rum där det låg ca 15 olika saker. Sedan skulle vi skriva ner vad det var för något. Här kan det vara bra att kolla ganska noga. Inte bara på ridsaker utan även lite kör och travutrustning. När jag gjorde hade vi tex. med knäkappor som används till travhästar.Tror det var det mesta. Men som sagt, det är ju olika saker från gång till gång så läs på ordentligt, och när du väl gör provet. Ta det lugnt, tänk till. Det är inte så svårt om man inte stressar upp sig. :)

Lycka till allihopa! Har jag glömt något eller det är något annat ni undrar över så är det bara att fråga!


Kommentarer
Postat av: Sabina

Jag gjorde hästskötarexamen för ett par veckor sen och då var det typ som du skrev fast man ska knoppa,linda ben på 20 min :P Vet inte alltid om det är så men så fick vi göra iaf :p

2010-04-20 @ 17:54:54
Postat av: Åsa

Bra inlägg! Jag gjorde examen för ett par veckor sen, men failade på Visa häst vid hand eftersom jag hade hållit bettringarna när jag ställde upp den. Big no no! Resten klarade jag dock, så det är bara det momentet jag behöver göra om.

2010-04-20 @ 18:08:55
URL: http://hasteriet.blogg.se/
Postat av: lizan

Vilken bra sammanfattning! :)När jag gjorde provet (4½ år sen) var det vanligt att många på foderprovet skulle berätta om fodrets väg "från tugga till träck". För oss var det bara några stycken som fick rabbla, men de var rätt hårda på vad man skulle ta med! Mina lärare hade varit stenhårda med det så jag fick ++ på den biten, men det kan vara bra att vara förberedd på det! :)

2010-04-20 @ 19:09:39
URL: http://lazertomte.blogg.se/
Postat av: Ida

Hej!

Jag tänkte bara undra lite om hur det är att vara hästskötare? Med tider över veckor osv, fritid m.m. Samt vilka förhoppningar man kan ha om lön (självklart ett ca, men något rimligt)?

2010-04-25 @ 21:28:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0